”Politikerna har sagt nej till hundratals jobb”

”Politikerna har sagt nej till hundratals jobb”

Skrivet den 16 september 2011

Liljemark anser att Härjedalens kommun sagt nej till hundratal arbetstillfällenArtikel från Länstidningen den 16 september 2011.

”Politikerna har sagt nej till hundratals jobb”

Lillhärdal
Över 105 arbetstillfällen försvinner från Härjedalen. Men Härjedalens kommuns politiker har sagt nej till hundratals arbetstillfällen bara under det senaste året menar Bengt Liljemark i Lillhärdal.
– En vindkraftsutbyggnad hade gett över 400 jobb.

Bengt Liljemark anser att Härjedalens kommun sagt nej till hundratal arbetstillfällen när man sagt nej till vindkraften.

Fortum, Piab och HMAB är tre stora företag som varslar eller lägger ned sin verksamhet i Härjedalen.

Ett faktum som den politiska ledningen och anställda inom kommunen beklagar men inte har någon lösning på.

Det här gör Bengt Liljemark, ordförande för föreningen Medvind för Bygden i Lillhärdal, upprörd eftersom han anser att politikerna inte tar vara på de arbetstillfällen som erbjuds.

– Gottfrid Jonsson har sagt att han inte kan trolla med knäna. Men med Rabbalshede och Bergvik är det över 400 arbetstillfällen under tre år som han stoppat, säger Bengt Liljemark.

– De flesta jobben är ju på kort sikt under utbyggnaden men utöver det så är det 35 fasta servicejobb man sagt nej till, fortsätter Bengt Liljemark som tycker att många politiker varit flata när man mött en röststark opinion.

– De stora förlorarna är Sveg det är ju där entreprenörerna finns.

Föreningen fick avslag på sin överklagan av förvaltningsrätten när det gäller översiktsplanen för vindkraften. Nu har man lämnat in en överklagan till Kammarrätten i Sundsvall där man hoppas få gehör för sina åsikter.

Bergvik skog har planer på att bygga 130 vindsnurror på Skaftåsen, 40 kilometer söder om Sveg. Man har fortfarande inte gett upp hoppet om den etableringen.

Peter Svantesson, ansvarig för vindkraft på Bergvik, tycker att det är olyckligt att kommunen stoppade planerna med tanke på den rådande situationen.

Enligt honom skulle deras etablering skapa hundratals jobb under byggnationerna samtidigt som det skulle bli en stor mängd servicejobb när verken väl är på plats.

– Man riskerar att missa de arbetstillfällena om det inte blir vindkraft, säger Peter Svantesson som tror att det kan gynna bygden trots kritiken mot att det är folk utifrån som gör jobben.

– Självklart kommer det att behövas lokala entreprenörer. Men det kommer ju att behövas folk utifrån för speciella jobb som att montera upp verken, säger Peter Svantesson.

Håkan Degselius0680-553 93hakan.degselius@ltz.se

Publicerad 16 september 2011Uppdaterad 16 september 2011